piątek, 18 stycznia 2013

Naleśniki z szpinakiem i serem feta, zapiekane z mozarella

Naleśniki z szpinakiem i serem feta, zapiekane z mozarella

Piątek. Wymyślam jarskie danie na dzisiaj. Z racji tego, iż wczoraj była rybka mam mniejsze pole do popisu. Hmmm..na początku myślałam o jajku, ale otwierając lodówkę zauważyłam zalegającą mi od sylwestra mozarelle i fetę. Szpinak w zamrażalce. Jest pomysł. Naleśniki z szpinakiem i feta, zapiekane z mozarella. Do tego sos czosnkowy. Polecam:)


Składniki:

Na ciasto:
-mąki
-mleka
-1 jajko
-łyżeczka oleju
-pieprz i sól do smaku

Na farsz:
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego(najlepiej liście, ale ja miałam w zamrażalce tylko brykiet)
-3/4 kostki sera a'la feta
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz( pieprzu dodaje sporo)

Na sos czosnkowy:
-5 łyżek smietany lub jogurtu naturalnego
-3 łyżki majonezu
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz do smaku
-szczypta cukru(nie pomijać!)
-majeranek suszony

Dodatkowo kulka sera mozarella


Jajko roztrzepujemy. Dodajemy mleko a następnie mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej masy(najlepiej za pomocą miksera bądź blendera z nakładką do ubijania piany, ale jesli nie mamy możliwości używamy montewki). Dodajemy łyżeczkę oleju. Patelnie rozgrzewamy. Natłuszczamy za pomocą słoniny nabitej na widelec lub ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą lub olejem. Ważne aby nie wylewać tłuszczu na patelnię, tylko pokryć jej powierzchnię cienką warstwą. Na nagrzany tłuszcz wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki z obydwu stron.
Szpinak rozmrażamy, przenosimy do rondelka. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do odparowania wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz, Mieszamy. Kolejno po wystudzeniu farszu mieszamy szpinak z pokruszonym serem feta. Odstawiamy.
Naleśniki smarujemy dosyć dużą ilością farszu, zawijamy ruloniki i wkładamy do naczynia żarodpornego lub innego przeznaczonego do zapienia w piekarniku. Na wierzchu układamy plastry sera mozarella i zapiekamy przez 15 min w temp.180 stopni.
W miedzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy. Śmietanę lub jogurt mieszamy z majonezem, Przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy sól, pieprz i cukier oraz majeranek.
Naleśniki można posypać pieprzem cayenne.

2 komentarze:

  1. Lubię nalesniki ze szpinakiem, ale jeszcze ich nie zapiekałam pod mozzarellą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę zapiekać pod przykryciem, aby nie wyschły:)

    OdpowiedzUsuń