środa, 23 stycznia 2013

Zimowa zupa ogórkowa:)

Zimowa zupa ogórkowa:)

Po wczorajszym pełnym wrażeń dniu spędzonym na nartach czas na regenerację organizmu. Najlepszym sposobem, oczywiście według mnie jest upichcenie czegoś pysznego. Już wczoraj marzyła mi się gorąca, treściwa zupa, ale z racji braku czasu pomysł realizuję dzisiaj. Kwaśna, gęsta zupa ogórkowa, według mojego przepisu. Najlepsza dla zimne dni:)


Składniki(na garnek około 3 l)
- bulion warzywny lub drobiowy(wołowy)
-1 woreczek ryżu
-1 marchewka
-1 cebula
-6 ogórków kiszonych
-1 szklanka zakwasu z ogórków kiszonych
-3 łyzki śmietany
-pieprz, sól, Vegeta
-1 łyżka oliwy z oliwek
-koperek


Gotujemy około 3 l bulionu. W międzyczasie kroimy cebulę, ścieramy na grubej tarce marchew oraz ogórki.Na rozgrzaną patelnie z oliwą z oliwek dodajemy cebulę i podsmażamy około 4 min. Kolejno dodajemy marchewkę i ogórki i smażymy razem około 5 min.Następnie wrzucamy do posolonej wody ryż , gotujemy i po 5 min dodajemy zawartość patelni(ja najbardziej lubię w zupie ogórkowej lekko rozgotowany ryż, więc gotuję około 20 min). Po osiągnięciu zadowalającego efektu, jeśli chodzi o miękkość ryżu dodajemy zakwas. Doprowadzamy do wrzenia. W osobnym naczyniu mieszamy  niewielką ilość gotującej się zupy razem z śmietaną i dodajemy do garnka.Mieszamy.Przyprawiamy solą, pieprzem oraz Vegeta do smaku. Dorzucamy koperek. Zagotowujemy.Zupa jest gotowa do podania.
Łatwa i pyszna;)
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz