środa, 16 stycznia 2013

Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa z budyniem:)

Dzisiaj ważny dzień. Mój narzeczony obchodzi kolejne urodziny i nie kryje, że nie sprawia mu to radości. Postanowiłam więc osłodzić mu nieco ten smutny dzień i przygotować tort. Taki był pierwotny zamysł, ale z racji tego, iż w pobliskim sklepie zobaczyłam świeże truskawki z hiszpani(o tej porze w Hiszpanii maja sezon na te owoce i są naprawdę dobre)postanowiłam przygotować niby tort, czyli tartę z truskawkami. Myślę że mój luby będzie bardziej zadowolony z tej opcji, gdyż nie przepada na słodkimi tortami.


Składniki(klasyczna forma do tarty):

Na ciasto:
-2 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru pudru
-3/4 kostki masła
-3 żółtka jaj

Na masę budyniową:
-2 i 1/2 szklanki mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-2 żółtka
-2 budynie waniliowe bez cukru
-około 3 łyżek cukru( można więcej)
-1/4 kostki masła
Dodatkowo:
-500 świeżych truskawek
-1 galaretka truskawkowa


Przygotowujemy ciasto na tartę. Mąkę siekamy z masłem i rozcieramy rękami, aby uzyskać konsystencję kruszonki. Następnie wcieramy cukier. Dodajemy żółtka i szybko formujemy ciasto( nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż straci na kruchości). W razie, gdyby ciasto nie chciało się połączyć i było zbyt suche można dodać 2-3 łyżki wody. Formujemy kulę z ciasta i wkładamy na 30 min do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 2 szklanki mleka, masło i cukier zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy 1/2 szklanki mleka, budynie, żółtka i mąkę do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dodajemy zawartość do zagotowanego mleka intensywnie mieszając, tak aby nie powstały grudki i budyń zgęstniał( początkowo zdejmując z ognia,a następnie na bardzo małym ogniu lub też w kąpieli wodnej). Zostawiamy masę budyniową do przestygnięcia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy formę do tarty i rozprowadzamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 10 min pod obciążeniem(np. fasola na papierze do pieczenia) a następnie 15 min po zdjęciu obciążenia do momentu zarumienienia środka. Wyjmujemy ciasto, studzimy, nakładamy przestudzoną masę budyniową i wkładamy do lodówki.
Rozpuszczamy galaretkę w szklance wody i odstawiamy, aby zaczęła tężeć. Truskawki kroimy i układamy na wierzchu masy budyniowej i pokrywamy galaretką za pomocą łyżki(konsystencja galaretki nie może być całkiem płynna).

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz