środa, 13 marca 2013

Kruche rogaliki


Składniki(24 małe rogaliki):
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 kostki drożdzy
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
-  marmolada


Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy ciepłe(nie gorące) mleko i intensywnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy. Mąke przenosimy do miski, dodajemy sól oraz jajko, następnie rozczyn drożdzowy. Roztapiamy masło i wystudzone przelewamy do miski z składnikami. Mieszamy łyżką do połączenia składników i odstawiamy na około godzinkę do lodówki, pod przykryciem, az ciasto nam wyrośnie. Po tym czasie wyciągamy miskę, stolnicę lekko opruszamy mąką i rozwałkujemy połowe ciasta w okrąg. Dzielimy go na 12 trójkątów, na każdym z nich układamy marmoladę i zawijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem każdy rogalik i pieczemy około 10-15 min( nalezy kontrolować wyglad) w temp 200 stopni C, nalepiej z termoobiegiem.
Smacznego:)


3 komentarze: