sobota, 12 stycznia 2013

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym

Dzisiaj z racji przeglądu lodówki, postanowiłam przygotować obiad z użyciem filetu z kurczaka, który muszę wykorzystać. Pomyślałam o makaronie, gdyż jestem ogromną fanką wszelkiego rodzaju dań z użyciem tegoż składnika. Polecam osobom, które lubią sosy śmietanowe, gdyż są one charakterystyczne i nie każdemu odpowiadają, ale w połączeniu z czosnkiem tracą swoją "mdłą" stronę. Zapraszam na penne z kurczakiem, pieczarkami i dużą ilością majeranku w sosie śmietanowym mojego autorstwa:)



Składniki:(porcja dla 2-3 osób)
-2 pojedyncze piersi z kurczaka
-około 250 g makaronu penne(polecam z semoliny durum)
-2 średniej wielkości cebule
-6 większych pieczarek
-2 duże ząbki czonsku
-1 łyżka Vegety(ja używam Podravki)
-200 ml śmietany 12%
-1 i 1/2 łyżki suszonego majeranku
-sól i pieprz do smaku
-2 łyżki oliwy z oliwek


Piersi kurczaka kroimy w paski, a kolejno w kostkę(średniej wielkości, nie mogą być zbyt małe kawałki), przekładamy do pojemnika i mieszamy z Vegetą. Następnie kroimy cebulę w piórka i smażymy na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek, kolejno dodajemy pokrojone pieczarki(ja preferuję dużej wielkości plastry, ale nie bardzo grube) i smażymy na niewielkim ogniu przez około 2-3 minuty(cebula i pieczarki nie mogą się przypalić, tylko zrumienić). Następnie dodajemy kurczaka i smażymy do momentu, aż powierzchnia mięsa nabierze białego koloru.Dolewamy na patelnię około 1/4 szklanki przegotowanej wody, przeciskamy przez praskę czosnek i dusimy do momentu odparowania polowy wody. Dodajemy majeranek, mieszamy wszystko i zalewamy śmietaną. Intensywnie mieszamy i dodajemy pieprzu oraz soli do smaku. Jeśli sos jest dla nas zbyt "mdły" przeciskamy przez praskę dodatkowy ząbek czosnku. Sos zdejmujemy z ognia, przykrywamy. Makaron gotujemy w osolonej, lecz bez oliwy wodzie, aby później dobrze pokrył się przygootwanym sosem. Po odcedzeniu mieszamy całość na patelni.


 Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz