piątek, 1 marca 2013

Łazanki "piątkowe"

Łazanki piątkowe to bezmięsna wersja tegoż dania. Bardzo proste,a przy tym równie smaczne. Polecam szczególnie w dni kiedy nie mamy czasu na przygotowania obiadu. Wystarczy dzień wcześniej poświęcic chwilkę czasu( nie liczac gotowania kapusty, ale przy niej nie trzeba stac).


Składniki( na około 6 porcji):
- 1kg kapusty kwaszonej
- 3 dosyć duże cebule
- około 300-350 g makaronu( ulubionego, polecam makaron łazanki lub moj numer 1 z zdjecia)
- około pół szklanki oliwy z oliwek
- 1 lyzka kminku( ja mialam jedynie mielony, wiec pol lyzeczki)
-sól i pieprz do smaku


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy również kapustę do miękkości( trzeba próbować. Nie może być za miękka. W moim przypadku 1,5 h). W międzyczasie kroimy cebule w piórka i dusimy na niewielkim ogniu, na polowie ilośći wskazanej oliwy. Kiedy kapusta jest gotowa, oddcedzamy ją. Przelewamy zimną wodą i siekamy według uznania. Ja preferuję długie kawałki kapusty. Do brytfanki przekładamy cebulę, dolewamy resztę oliwy z oliwek, dorzucamy kapustę i podsmażamy całość. Dodajemy sól, kminek i sporą ilość pieprzu do smaku. Przekładamy makaron do brytfanki. Wszystko razem intensywnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz