środa, 6 lutego 2013

Zimowa zupa kalafiorowa

Zimowa zupa kalafiorowa( zimowa dlatego, że składniki zważywszy na porę roku są mrożone. W tym sezonie uznaję jedynie mrożonki, gdyż warzywa są pakowane w lecie, kiedy emanują świeżością. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie szybkie. )


Składniki:
- 400-450 g kalafiora mrożonego
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebula
- kostka bulionowa
- 1-2 łyżki Vegety
- 4 łyżki śmietany
-sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy z oliwek


Zagotowujemy wodę(ja używam garnka 3-3,5l) i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Solimy. Po 5 minutach gotowania wrzucamy kalafior oraz dodajemy kostkę bulionową. Na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, a następnie wrzucamy ją do garnka. Wszystko gotujemy do momentu uzyskania miękkości przez warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę. Zagotowujemy.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz