sobota, 2 marca 2013

Kurczak zapiekany


Składniki:
-3 udka z kurczaka( lub podudzia, wtedy więcej)
- 4 duże ziemniaki
- 5 dużych pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/ 2 cebuli
- przyprawa do kurczaka
- pieprz cayenne
- lubczyk
- curry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
-sól i pieprz do smaku


Brytfankę natłuszczamy oliwą. Udka z kurczaka opruszamy sporą ilośćią przyprawy do kurczaka, pieprzu cayenne oraz curry. Układamy w naczyniu. Ziemniaki kroimy w plasterki, opruszamy solą i układamy pomiędzy kurczakiem. Cebulę, pieczarki oraz paprykę kroimy w średniej wielkości kawałki i przekładamy do brytfanki. Całość opruszamy jeszczce solą i pieprzem oraz posypujemy lubczykiem. Zapiekamy pod przykryciem( może być folia aluminiowa) przez 1,5 h w temp. 200 stopni C. Następnie ściągamy przykrywkę i kolejną godzinę rumienimy calość, aby kurczak był chrupiący.
Smacznego:)

1 komentarz:

  1. kurczaczek przedni :) polecam też kurczaka z grilla http://www.zgrilla.pl/imbirowe-udka-kurczaka-z-grilla/ pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń