piątek, 1 lutego 2013

Żurek

Żurek
Ciepłe, treściwe zupy to o tej porze roku najlepsze rozwiązanie na domowy obiad. Nie tylko wyjątkowo sycące, ale również rozgrzewające w mroźne dni. Jeśli sprawa dotyczy żurku, preferuję ten na mocnym zakwasie o charakterystycznym posmaku bulionu na boczku. Dzięki temu zyskuje on typowy , domowy jak dla mnie smak. Spokojnie wystarczy jako jedno danie obiadowe, gdyż w połączeniu z jajkiem i ziemniakami zaspokaja głód.


Składniki:
-wywar z boczku lub wołowy(może być na kostkach)
- 300 g kiełbasy
- 1 cebula
- zakwas do żurku
-2 łyżki chrzanu tartego
- 1 łyżka majeranku
- 2  łyżeczki Vegety
-4 łyzeczki śmietany
- 2 ziarenka ziela agielskiego
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku

Zakwas wylewamy do garnka z bulionem(ja gotuje w garnku około 3 l). Całość stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do wrzenia, mieszając od czasy do czasu, aby zakwas nie przywarł do dna. Na patelni podsmażamy kiełbasę bez tłuszczu i wrzucamy ją do gotującego żurku. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulkę i dodajemy ją do garnka. Kolejno wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i Vegetę, Gotujemy wszystko przez około 20 min. Następnie dodajemy chrzan i zabielamy żurek śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dosypujemy majeranek. Zagotowujemy. Podajemy z jajkiem i świeżymi ziemniakami.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz