czwartek, 31 stycznia 2013

Kurczak zapiekany z czerwoną fasolą

Kurczak zapiekany z czerwoną fasolą


Składniki:(dla 2 osób)
- podudzia z kurczaka lub udźce (4-5 sztuk)
- puszka pomidorów krojonych
- puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- łyżeczka pieprzu cayenne
- opcjonalnie przyprawa do kurczaka
-sól



Mięso oczyszczamy, ściągamy skórę i nacieramy papryką i 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne. Rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka w dwóch stron, następnie układamy go w naczyniu żaroodpornym.Na tłuszczu pozostałym na patelni(wraz z pozostałosciami przypraw) podsmażamy cebulkę pokrojoną w pióra, dodajemy pomidory oraz pieprz cayenne. Wszystko mieszamy, dokładamy fasolkę i przeciskamy czosnek przez praske. Zostawiamy na wolnym ogniu przez około 3 minuty.Doprawiamy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne oraz solą do smaku. Kolejno przekładamy zawartość patelni do naczynia z kurczakiem, tak aby pokryć jego powierzchnię. Wstawiamy wraz z przykrywką do piekarnika i zapiekamy przez około 30 min w temp. 180 stopni. Podajemy z ryżem.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz